A lágylézer kezelés aktualitása a nyári sportsérülések tükrében

A nyár rengeteg sportolási lehetőséget kínál, hogy a szabadban élvezhessük a mozgás örömeit, energiával töltsük fel télen elgémberedett izmainkat, s a nap melegével simogattassuk bőrünk valamennyi sejtjét. A túrázás, teniszezés, úszás, lovaglás, focizás, kerékpározás sok élményt adhat mindenkinek, de valamennyi sport a sérülés lehetőségét is magában hordozza. Gyakori sérülések közé tartozik teniszkönyök, térd és bokarándulás, Achilles ín gyulladása ill. súlyosabb esetben szakadása futás vagy labdajátékok során, kéz kis ízületeinek rándulása és a kerékpározók több testrészt is érintő zúzódásai, törései. 

 A különböző sérülések ellátásában sajátos helyet foglal el a lágylézer kezelés. A legtöbb sérülés jellemzője, hogy túlerőltetés, egy rossz mozdulat, elesés kapcsán a sérült területen vagy ízületben fájdalom, duzzanat, vérömleny, alakul ki, mely rövidebb-hosszabb időre mozgáskorlátozottságot okoz. Ezt tapasztaljuk bokaránduláskor is. A sérült boka nyugalomba helyezése, borogatása mellett lágylézer kezelés hatására a szervezetben természetesen is lezajló gyógyulási folyamatok felgyorsulnak. Kezeléskor gyors, szinte azonnal észlelhető fájdalomcsökkenést érez a beteg, ezért alkalmazzák gyakran a lágylézer terápiát sportolók sérülése esetén is. A lézer hatására felgyorsul a sejtregeneráció, javul a sejtek anyagcseréje, fokozódik az ér újra képződés, javul a sejtek oxigén ellátása, és felgyorsul a keringés a kis erekben. Gyulladáscsökkentő és érregeneráló hatása révén a fájdalom és a duzzanat csökken, a károsodott izületi mozgása már az első kezelés után javul. A gyógyulási idő közel felére csökken, s a beteg rövid idő alatt általában 5-8 kezelés után panaszmentessé válik. A kezelés nagy előnye, hogy fájdalommentes, mellékhatása nincs és gyors gyógyulást eredményez sérülések esetén. Jó eredménnyel alkalmazható a lágylézer kezelés régóta fennálló ízületi fájdalmak, duzzanatok, ínhüvely gyulladások megszüntetésére is. Ebben az esetben a betegség ill. elváltozás hosszabb ideje áll fenn, ezért a szervezetnek több időre van szüksége a gyógyuláshoz. 

 

dr. Kovács Anna Mária

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..